• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

CHIPSY RYŻOWE Z RYŻU RISO GALLO

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 2 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 200 g ryżu Carnaroli
  • 600 g wody
  • 300 g oleju ryżowego
  • 2 łyżki skrobi ryżowej
  • 250g sera Gorgonzola Piccante
  • 200 g soku z selera
  • 200 g kremówki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Wrzucamy ryż do garnka z osoloną wodą i gotujemy około 50 minut. W międzyczasie siekamy Gorgonzolę w małą kostkę i wrzucamy do śmietanki i zostawiamy na 1 godzinę. Przygotujemy następnie sok z selera w sokowirówce, używając łodyg selera. Jedną łodygę zachowujemy z boku – ewentualnie kilka listków.  Kiedy ryż jest już ugotowany dodajemy skrobię i blendujemy na gładki krem, smarujemy nim silikowaną mate do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego na 100 st. C piekarnika na godzinę. Następnie studzimy i dzielimy potem na 4 kawałki. 

Gorgonzolę blendujemy ze śmietanką i sokiem selerowym, umieszczamy w syfonie z dwoma nabojami CO2 i chowamy do lodówki na 3 godziny.

Smażymy ryż w gorącym oleju ryżowym (170st. C), odkładamy na papier aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Serwujemy z kremem z Gorgonzoli, udekorowane posiekaną łodyga selera i listkami. 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra