Sposób przygotowania:
Aby przygotować taki chleb najpierw przesiewamy mąkę i przesypujemy ją razem z semoliną na stolnicę, tworząc kopiec. W środek kopczyka kruszymy drożdże, dodajemy szczyptę soli i dwie łyżeczki cukru, aby aktywować zaczyn. Po wymieszaniu dodajemy trochę wody, zagniatamy ciasto energicznie, aż do uzyskania gładkiej i jednorodnej mieszaniny. Następnie formujemy kulkę z uzyskanego ciasta i umieszczamy ją w posypanej mąką misce (tak, aby ciasto nie przykleiło się do powierzchni) i pozwalamy ciastu rosnąc przez kilka godzin w zamkniętym i ciepłym miejscu. Po upłynięciu czasu zaczynu i podwojeniu ciasta, wznawiamy wyrabianie rozprowadzając je ponownie na stolnicy i powoli dodając Parmigiano Reggiano.
Dodajemy sos TABASCO® HABANERO i wszystko mieszamy.
Gdy ciasto zostanie wymieszane formujemy kształt chleba, np. klasyczny i pozwalamy aby wzrósł ponownie przez około pół godziny – podwójnie.
Po tym czasie pieczemy chleb w piekarniku w temperaturze 250 ° przez 20/25 minut, aż stanie się złoty.