• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

CHLEB KUKURYDZIANY Z PARMIGIANO REGGIANO I SOSEM TABASCO® HABANERO

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki 00
  • 160 g semoliny
  • 100 g startego Parmigiano Reggiano
  • 15 świeżych drożdży
  • 320 ml wody o temperaturze pokojowej
  • TABASCO® HABANERO
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Aby przygotować taki chleb najpierw przesiewamy mąkę i przesypujemy ją razem z semoliną na stolnicę, tworząc kopiec. W środek kopczyka kruszymy drożdże, dodajemy szczyptę soli i dwie łyżeczki cukru, aby aktywować zaczyn. Po wymieszaniu dodajemy trochę wody, zagniatamy ciasto energicznie, aż do uzyskania gładkiej i jednorodnej mieszaniny. Następnie formujemy kulkę z uzyskanego ciasta i umieszczamy ją w posypanej mąką misce (tak, aby ciasto nie przykleiło się do powierzchni) i pozwalamy ciastu rosnąc przez kilka godzin w zamkniętym i ciepłym miejscu. Po upłynięciu czasu zaczynu i podwojeniu ciasta, wznawiamy wyrabianie rozprowadzając je ponownie na stolnicy i powoli dodając Parmigiano Reggiano.

Dodajemy sos TABASCO® HABANERO i wszystko mieszamy. 

Gdy ciasto zostanie wymieszane formujemy kształt chleba, np. klasyczny i pozwalamy aby wzrósł ponownie przez około pół godziny – podwójnie.

Po tym czasie pieczemy chleb w piekarniku w temperaturze 250 ° przez 20/25 minut, aż stanie się złoty.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra