CHLEBOWE GNOCCHI Z JAGNIĘCYM RAGU’ NA CZERWONYM WINIE
PRZYGOTOWANIE
GNOCCHI
Chleb kroimy w małą kostkę. W garnuszku podgrzewamy mleko i zanim zacznie wrzeć dodajemy do niego sól. Garnuszek zdejmujemy z ognia, dodajemy chleb i dajemy mu nasiąknąć mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do uzyskania zwartej masy. Dodajemy jajka i mąkę pamiętając o zachowaniu odpowiednich konsystencji. Następnie dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Konsystencja musi przypominać gęste puree. Przykrywamy i ostawiamy na 1h w chłodne miejsce.
SOS
Na nagrzaną patelnię z grubym dnem wlewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej szalotkę, rozduszony w łupinie czosnek i jałowiec, do momentu, aż czosnek i cebula lekko się zarumienią.
Odkrawamy kawałek skórki z cytryny i wrzucamy na patelnię.
Na patelnię dodajemy tymianek, rozmaryn, mielone mięso i podnosimy temperaturę smażenia. Mieszamy do momentu, aż mięso nabierze brązowego koloru. Wyjmujemy skórkę z cytryny i dodajemy czerwone wino. Czekamy, aż odparuje alkohol. Następnie wlewamy wywar warzywny, tak aby przykrył całe mięso i gotujemy przez 40min, pamiętając aby ragu’ zachowało kremową konsystencję. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia.
W osobnym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Przygotowane wcześniej ciasto na gnocchi kładziemy na gotującej się wodzie za pomocą małej łyżeczki. Gdy gnocchi wypłyną gotujemy je przez 5 min. Odcedzamy i przekładamy do miseczek.
Doprawiamy sosem i na sam koniec dodajemy tartą skórkę z połowy cytryny, ser Pecorino i mielony pieprz.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.