• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
CHLEBOWE GNOCCHI Z JAGNIĘCYM RAGU’ NA CZERWONYM WINIE

Chlebowe gnocchi z jagnięcym ragu’ na czerwonym winie

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Składniki na gnocchi

  • 250 g czerstwego chleba
  • 0,5 l mleka
  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Składniki na ragu’

  • 400 g mielonego mięsa jagnięcego
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziarna jałowca + kilka do dekoracji
  • skórka z 1 cytryny
  • tymianek
  • rozmaryn
  • czerwone wino
  • wywar warzywny
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • ser Pecorino Romano ChNP

CHLEBOWE GNOCCHI Z JAGNIĘCYM RAGU’ NA CZERWONYM WINIE

PRZYGOTOWANIE

GNOCCHI

Chleb kroimy w małą kostkę. W garnuszku podgrzewamy mleko i zanim zacznie wrzeć dodajemy do niego sól. Garnuszek zdejmujemy z ognia, dodajemy chleb i dajemy mu nasiąknąć mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do uzyskania zwartej masy. Dodajemy jajka i mąkę pamiętając o zachowaniu odpowiednich konsystencji. Następnie dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Konsystencja musi przypominać gęste puree. Przykrywamy i ostawiamy na 1h w chłodne miejsce.

SOS

Na nagrzaną patelnię z grubym dnem wlewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej szalotkę, rozduszony w łupinie czosnek i jałowiec, do momentu, aż czosnek i cebula lekko się zarumienią.

Odkrawamy kawałek skórki z cytryny i wrzucamy na patelnię.

Na patelnię dodajemy tymianek, rozmaryn, mielone mięso i podnosimy temperaturę smażenia. Mieszamy do momentu, aż mięso nabierze brązowego koloru. Wyjmujemy skórkę z cytryny i dodajemy czerwone wino. Czekamy, aż odparuje alkohol. Następnie wlewamy wywar warzywny, tak aby przykrył całe mięso i gotujemy przez 40min, pamiętając aby ragu’ zachowało kremową konsystencję. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia.

W osobnym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Przygotowane wcześniej ciasto na gnocchi kładziemy na gotującej się wodzie za pomocą małej łyżeczki. Gdy gnocchi wypłyną gotujemy je przez 5 min. Odcedzamy i przekładamy do miseczek.

Doprawiamy sosem i na sam koniec dodajemy tartą skórkę z połowy cytryny, ser Pecorino i mielony pieprz.

 

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra