CHRUPIĄCE SKRZYDEŁKA KURCZAKA Z PIWNYMI SOSAMI
PRZYGOTOWANIE
Skrzydełka
Odcinamy lotkę, a z pozostałej części skrzydełek, które będziemy marynować, usuwamy nadmiar skóry. Płuczemy skrzydełka bardzo zimną wodą, osuszamy i odkładamy na bok. Do plastikowego woreczka wsypujemy mąkę, sól, pieprz Cayenne i paprykę. Zamykamy i energicznie potrząsamy, żeby wymieszać wszystkie przyprawy i mąkę. Następnie dodajemy skrzydełka i potrząsamy aż mieszanka dobrze przylegnie do skrzydełek. Dodajemy musztardę. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Do pojemnika wkładamy panko. Wyciągamy woreczek ze skrzydełkami z lodówki. Wyjmujemy skrzydełka i obtaczamy każde w panko. Nie za długo, z uwagi na to, że panko jest bardzo chłonny. Skrzydełka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 165’C, pieczemy 6 minut, potem przewracamy i pieczemy następne 6 minut.
Sos pikantny:
Mieszamy wszystkie składniki w garnku, podgrzewamy i redukujemy do 1/3. Schładzamy i podajemy.
Sos słodki:
Ubijamy w blenderze żółtka ze szczyptą soli, następnie dodajemy trochę oleju sezamowego i kontynuujemy aż konsystencja będzie kremowa. Dodajemy sok z cytryny i łyżkę musztardy. W ten sposób otrzymujemy majonez. W rondlu mieszamy piwo. Redukujemy je na średnim ogniu przez 20 minut, a kiedy się schłodzi dodajemy majonez. Całość mieszamy.
Sos ziołowy:
Do rondla wlewamy piwo. Podgrzewamy, wrzucamy por i czosnek. Redukujemy aż odparuje połowa płynu. Dodajemy cukier, sól, mleko, masło i mąkę. Mieszamy i gotujemy na średnim aż sos zgęstnieje. Dodajemy zioła.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.