• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
CHRUPIĄCE SKRZYDEŁKA KURCZAKA Z PIWNYMI SOSAMI

CHRUPIĄCE SKRZYDEŁKA KURCZAKA Z PIWNYMI SOSAMI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 2 godz

poziom trudniości: łatwy

Skrzydełka:

  • 20 skrzydełek z kurczaka
  • mąka pszenna typ 00
  • peperoncino cayenne – sproszkowana
  • sól
  • bułka tarta Pangrattato
  • 200 g musztardy sarepskiej
  • olej ryżowy Monini
  • 200 g panko – startego chlebka japońskiego

Sos pikantny:

  • 500 g piwa jasnego piwa lager Miami Inne Beczki
  • 30 g papryczki chipotle
  • 2 łyżki soku z limonki

Sos słodki:

  • 2 żółtka
  • 250 ml oleju sezamowego
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 330 g jasnego piwa lager Miami Inne Beczki

So ziołowy:

  • 1 szklanka ciemnego piwa Sleeping Car Porter Inne Beczki
  • po 10 g - tymianku, bazylii, rozmarynu i bazylii
  • por i czosnek – starte
  • łyżka cukru
  • trochę mąki 00
  • odrobina mleka
  • sól
  • stopione masło

CHRUPIĄCE SKRZYDEŁKA KURCZAKA Z PIWNYMI SOSAMI

PRZYGOTOWANIE

Skrzydełka

Odcinamy lotkę, a z pozostałej części skrzydełek, które będziemy marynować, usuwamy nadmiar skóry. Płuczemy skrzydełka bardzo zimną wodą, osuszamy i odkładamy na bok. Do plastikowego woreczka wsypujemy mąkę, sól, pieprz Cayenne i paprykę. Zamykamy i energicznie potrząsamy, żeby wymieszać wszystkie przyprawy i mąkę. Następnie dodajemy skrzydełka i potrząsamy aż mieszanka dobrze przylegnie do skrzydełek. Dodajemy  musztardę. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Do pojemnika wkładamy panko. Wyciągamy woreczek ze skrzydełkami z lodówki. Wyjmujemy skrzydełka i obtaczamy każde w panko. Nie za długo, z uwagi na to, że panko  jest bardzo chłonny. Skrzydełka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 165’C,  pieczemy 6 minut, potem przewracamy i pieczemy następne 6 minut.

Sos pikantny:

Mieszamy wszystkie składniki  w garnku, podgrzewamy i redukujemy do 1/3. Schładzamy i podajemy.

Sos słodki:

Ubijamy w blenderze żółtka ze szczyptą soli, następnie dodajemy trochę oleju sezamowego i kontynuujemy aż konsystencja będzie kremowa. Dodajemy sok z cytryny i łyżkę musztardy. W ten sposób otrzymujemy majonez. W rondlu mieszamy piwo. Redukujemy je na średnim ogniu przez 20 minut, a kiedy się schłodzi dodajemy majonez. Całość mieszamy.

Sos ziołowy:

Do rondla wlewamy piwo. Podgrzewamy, wrzucamy por i czosnek. Redukujemy aż odparuje połowa płynu. Dodajemy cukier, sól, mleko, masło i mąkę. Mieszamy i gotujemy  na średnim aż sos zgęstnieje. Dodajemy zioła.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra