• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
CIASTECZKA MIGDAŁOWE FAVE DEI MORTI

CIASTECZKA MIGDAŁOWE FAVE DEI MORTI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na około 40 ciasteczek:

  • 200 g całych migdałów uprażonych i zmielonych (lub mąka migdałowa)
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 całe jajko
  • 30 g miękkiego masła
  • skórka starta z całej cytryny
  • 1 szczypta cynamonu
  • niewielka ilość rumu lub woda, jeśli ciasto tego wymaga

CIASTECZKA MIGDAŁOWE FAVE DEI MORTI

PRZYGOTOWANIE

Przy użyciu miksera siekamy migdały, ale uważnie – niezbyt drobno – migdały uwalniają olej. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, posiekane migdały, po środku robimy małą dziurę, dodajemy wszystkie pozostałe składniki z listy z wyjątkiem rumu i wyrabiamy ciasto. Kiedy masa będzie miękka ale wciąż grudkowata, dodajemy wtedy 1-2 łyżki rumu lub wody.

Formujemy z ciasta kulki po 15 g każda a następnie delikatnie je spłaszczamy – nadając w ten sposób kształt „fasoli”.

Gdy je wykonamy, umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w gorącym piekarniku w temperaturze 180 st. C (funkcja statyczna piekarnika) przez około 15 minut, aż będą o ile są lekko zrumienione.

Pieczemy i zostawiamy do schłodzenia. 

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Od Cristiny:

W moim domu ciasteczka te przechowujemy przez 3 tygodnie w metalowych puszkach….ale zazwyczaj nie zachowują się dłużej niż 3 dni! 😉

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra