Receptura tradycyjna, zmodyfikowana z Sable’
Sposób przygotowania:
Ciasteczka
Mieszamy wszystkie składniki, formujemy cylinder, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut lub 15 minut w zamrażarce (jeśli chcemy, możemy przygotować ciasto dzień wcześniej). Kroimy cylinder na centymetrowe kawałki długości, kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut rozgrzanego do temperatury 180’C – w domach dopasujcie do swojego piekarnika. Ważne jest, że ciasteczka powinny być złote na brzegach.
Krem
Wkładamy mozzarellę, śmietankę, sól, pieprz do blendera. Miksujemy na gładką masę.
Ekstrakt z bazylii
Blanszujemy listki bazylii przez 30 sekund, a następnie osuszamy je i miksujemy z oliwą. Umieszczamy gazę na sitku, a sitko na misce, wlewamy mieszankę bazylii na gazę i mieszamy teraz dokładnie łyżką, tak aby oliwa z ekstraktem z bazylii przeszła do miseczki. Uzyskujemy w ten sposób ekstrakt z bazylii. Po zakończeniu dodajemy kilka kropli octu balsamicznego do ekstraktu.
Kompozycja dania
Układamy ciasteczka na talerzu, umieszczamy łyżeczkę kremu mozzarella na każdym z nich i dodajemy ponadto kilka kropli naszego ekstraktu bazylii i octu balsamicznego.