• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
ciasteczka pomidorowe przepis

CIASTECZKA POMIDOROWE Z KREMEM Z MOZZARELLI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Ciasteczka (20 sztuk):

  • 110 g mąki
  • 80 g masła
  • 50 g Parmigiano Reggiano – starty
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Mutti
  • sól, pieprz, łyżka suszonego oregano

Krem:

  • 500 g mozzarelli Galbani
  • 100 ml świeżej śmietanki (lub taka ilość, która wystarczy, aby mozzarella stała się kremowa)
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • pęczek świeżej bazylii
  • 1 szklanka oliwy
  • sól, pieprz
  • drobno tkana gaza

Receptura tradycyjna, zmodyfikowana z Sable’

Sposób przygotowania:

Ciasteczka

Mieszamy wszystkie składniki, formujemy cylinder, zawijamy  w folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut lub 15 minut w zamrażarce (jeśli chcemy, możemy przygotować ciasto dzień wcześniej). Kroimy cylinder na centymetrowe kawałki długości, kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut rozgrzanego do temperatury 180’C – w domach dopasujcie do swojego piekarnika. Ważne jest, że ciasteczka powinny być złote na brzegach.

Krem

Wkładamy mozzarellę, śmietankę, sól, pieprz do blendera. Miksujemy na gładką masę.

Ekstrakt z bazylii

Blanszujemy listki bazylii przez 30 sekund, a następnie osuszamy je i miksujemy z oliwą. Umieszczamy gazę na sitku, a sitko na misce, wlewamy mieszankę bazylii na gazę i mieszamy teraz dokładnie łyżką, tak aby oliwa z ekstraktem z bazylii przeszła do miseczki. Uzyskujemy w ten sposób ekstrakt z bazylii. Po zakończeniu dodajemy kilka kropli octu balsamicznego do ekstraktu.

Kompozycja dania

Układamy ciasteczka na talerzu, umieszczamy łyżeczkę kremu mozzarella na każdym z nich i dodajemy ponadto kilka kropli naszego ekstraktu bazylii i octu balsamicznego.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra