• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
CIASTECZKA TOSKAŃSKIE Z MIGDAŁAMI – RICCIARELLI

CIASTECZKA TOSKAŃSKIE Z MIGDAŁAMI – RICCIARELLI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 400 g obranych migdałów
  • 380 g cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g mąki 00
  • 2 białka
  • 20 g wody
  • okrągłe opłatki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z gorzkich migdałów
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Do oprószenia:

  • cukier puder

CIASTECZKA TOSKAŃSKIE Z MIGDAŁAMI – RICCIARELLI

Sposób przygotowania

Zaczynamy od posiekania drobno migdałów razem z 330 g zwykłego cukru. Następnie wsypujemy wszystko do miski i dobrze mieszamy łopatką. W małym rondelku mieszamy 50 g pozostałego cukru i wodę, włączamy ogień i mieszamy aby cukier się rozpuścił – do otrzymania syropu. Będzie on gotowy, kiedy zanurzając łyżkę, cukier zacznie powoli z niej spływać. Teraz możemy dodać masę migdałową, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.

Łączymy cukier puder (50g) z przesianą mąką, mieszając następnie dodajemy także drożdże. Jeszcze raz wszystko mieszamy do połączenie się składników. 

Otrzymane ciasto powinno teraz leżakować w pokojowej temperaturze przynajmniej  12 godzin, przykryte wilgotnym płótnem. Po tym czasie możemy ubić białka jaj mikserem i kiedy będą gęste, stopniowo dodajemy 50 g przesianego cukru pudru i łyżeczkę ekstraktu migdałowego. Następnie, bierzemy ciasto, które leżakowało i za pomocą drewnianej łyżki łączymy je z ubitymi białkami. Teraz możemy wyrabiać całe ciasto rękami i kiedy już uzyska daną konsystencję, przenosimy je oprószony cukrem pudrem blat i wyrabiamy dalej, aż do otrzymania jednorodnego, miękkiego ciasta. 

Formujemy bochenek i za pomocą noża tniemy na kawałki- mniej więcej 25 g jeden, nadając typową formę rombów naszych ricciarelli , a następnie tniemy według szablonu oblat i układamy pod każdym rombem. 

Układamy ricciarelli na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem pudrem i pieczemy w rozgrzanym, statycznym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 110’ C. 

Ciasteczka powinny być upieczone, ale mimo to, nadal jasne. Wyjmujemy je i pozostawiamy do ostygnięcia przed podaniem. 

Nie przejmujemy się, jeśli zobaczymy, że są jeszcze miękkie, bo gdy tylko utworzą pęknięcia i się schłodzą – stwardnieją.

Porada od Cristiny

Jeśli wolimy, możemy pominąć oblat; w tym przypadku posypujemy miskę mąką, aby ricciarelli w pieczeniu nie przylegały.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra