CIASTECZKA Z ORZECHAMI LASKOWYMI
Do miski wsypujemy cukier, razem z miękkim masłem i żółtkiem zaczynamy wszystko mieszać widelcem, a następnie zagniatamy rękami, aż uzyskamy zwarte ciasto. Dołączamy mąkę, do której dodaliśmy także nasiona wyjęte z laski z miąższ wanilii.
Kontynuujemy zagniatanie rękami i dodajemy łyżkę wody, aby wszystko lepiej wymieszać. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Po upływie czasu odpoczynku ponownie bierzemy ciasto oraz formujemy kulki po 25 g, a następnie delikatnie je zgniatamy, tworząc palcami w środku podłużne wgłębienie.
W misce umieszczamy białko jaja i ubijamy je widelcem kilka sekund. Zanurzamy każdą kulkę – nasze prawie gotowe ciasteczko w białku jaja i szybko układamy je w startych orzechach. Umieszczamy każde ciasteczko na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, a w środku każdego ciastka układamy np. kandyzowaną wiśnię.
Pieczemy w 160 st. C (opcja wentylacji) przez około 20-25 minut.
Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i zostawiamy aby dobrze się schłodziły – są bardzo delikatne tuż po upieczeniu i rozpadają się, gdy dobrze nie ostygną.
Po ostygnięciu można przechowywać je w szklanych słoikach przez kilka dni.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.