• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

CIASTKA MIGDAŁOWE

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Ciasto

  • 300 g zmielonych migdałów
  • 200 g cukru pudru (plus więcej do posypania)
  • skórka z dużej niewoskowanej cytryny
  • 2 średniej wielkości jajka lekko ubite widelcem

Wymieszać zmielone migdały, cukier puder i skórkę z cytryny w dużej misce. Dodać ubite jajko, a następnie widelcem lub palcami zagnieść miękkie lepkie ciasto.

Oprószyć dłonie cukrem pudrem, a następnie oddzielić kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego i dłońmi uformować w kulkę. Posypać kulkę cukrem pudrem i położyć na blasze do pieczenia wyłożonej dwiema warstwami papieru pergaminowego. W ten sam sposób uformować kulki z pozostałego ciasta. Kulki powinny być od siebie odsunięte, ponieważ w trakcie pieczenia urosną.

Zrobić wgłębienie do środka każdej kulki, żeby się równo piekły.

Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut lub do chwili, gdy będą złotobrązowe od spodu i popękane, chrupkie i bardzo lekko przyrumienione od góry.

Zostawić do ostygnięcia. W zamkniętym blaszanym pojemniku bez dostępu powietrza można je przechowywać do miesiąca. Latem lubię zjeść takie ciastko do mrożonej gorzkiej kawy, zaraz po obiedzie.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra