• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

CIASTO DYNIOWE Z BEZĄ WŁOSKĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 2 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 100 g mąki uniwersalnej
  • 150 g ciasteczek amaretti
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 paczki proszki do pieczenia
  • 50 g rumu
  • Sól dla smaku
  • Masło do smarowania

CIASTO DYNIOWE Z BEZĄ WŁOSKĄ

PRZYGOTOWANIE

Włączamy piekarnik, ustawiamy funkcję Termoobieg i czekamy aż piekarnik nagrzeje się do 200 stopni. Wkładamy dynię i pieczemy ją przez około 40 minut, aż się skarmelizuje.

Usuwamy skórkę z dyni, w tym momencie miąższ powinien ważyć około 500 g. Przeciskamy miąższ przez prasę ziemniaczaną. Oddzielamy białka jajek od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem na jasnożółty krem. Następnie do żółtek dodajemy cynamon, śmietanę, puree z dyni i przesianą przez sitko mąkę.

Rozdrabniamy ciasteczka amaretti i dodajemy je do masy. Starannie mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia i 50 g rumu. Ponownie mieszamy, a następnie dodajemy ubite białka. Smarujemy masłem okrągłą formę do pieczenia i podsypujemy delikatnie mąką, przelewamy masę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni na funkcji Termoobieg przez 45 do 50 minut.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra