CIASTO KRUCHE NA BAZIE OLIWY Z OLIWEK EXTRA VERGINE
PRZYGOTOWANIE
Ciasto możemy wyrabiać zarówno za pomocą ręki jak i w robocie kuchennym. W misce łączymy mąkę, cukier i oliwę. Zaczynamy wyrabiać ciasto za pomocą ręki lub, jeżeli wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym, za pomocą ubijaczki. Dodajemy jajka, jedno po drugim. Dodajemy proszek do pieczenia i kontynuujemy wyrabianie ciasta za pomocą ręki do momentu otrzymania zwartego ciasta. Następnie formujemy kulkę.
Ciasto, do którego dodajemy oliwę Monini, nie wymaga czasu na odpoczynek, od razu po wyrobieniu można zacząć formować z niego ciasteczka lub inne wypieki.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy. Jeżeli ciasto pieczemy w blaszce, nie musimy go wcześniej rozwałkowywać, wystarczy, że rozprowadzimy je w oprószonej mąką blaszce za pomocą opuszków palców.
Pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku do momentu, aż się zarumieni.
Jeżeli nie chcemy od razu używać wyrobionego przez nas ciasta, możemy owinąć je folią spożywczą i zamrozić.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.