• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
CIASTO KRUCHE NA BAZIE OLIWY Z OLIWEK EXTRA VERGINE

Ciasto kruche na bazie oliwy z oliwek extra vergine

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 300 g mąki 00
  • 2 jajka
  • 70ml oliwy z oliwek extra vergine Monini Delicato
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z połówki cytryny lub pomarańczy

CIASTO KRUCHE NA BAZIE OLIWY Z OLIWEK EXTRA VERGINE

PRZYGOTOWANIE

Ciasto możemy wyrabiać zarówno za pomocą ręki jak i w robocie kuchennym. W misce łączymy mąkę, cukier i oliwę. Zaczynamy wyrabiać ciasto za pomocą ręki lub, jeżeli wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym, za pomocą ubijaczki. Dodajemy jajka, jedno po drugim. Dodajemy proszek do pieczenia i kontynuujemy wyrabianie ciasta za pomocą ręki do momentu otrzymania zwartego ciasta. Następnie formujemy kulkę.

Ciasto, do którego dodajemy oliwę Monini, nie wymaga czasu na odpoczynek, od razu po wyrobieniu można zacząć formować z niego ciasteczka lub inne wypieki.

Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy. Jeżeli ciasto pieczemy w blaszce, nie musimy go wcześniej rozwałkowywać, wystarczy, że rozprowadzimy je w oprószonej mąką blaszce za pomocą opuszków palców.

Pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku do momentu, aż się zarumieni.

Jeżeli nie chcemy od razu używać wyrobionego przez nas ciasta, możemy owinąć je folią spożywczą i zamrozić.

 

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra