• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

CIASTO MAŚLANE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: średni

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka

Masa

  • 2 puszki skondensowanego słodkiego mleka
  • 200 g oczyszczonych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:

W misce za pomocą opuszków palców łączymy  mąkę, zimne masło i cukier, aż utworzą spójną masę. Przekładamy do lodówki na 1 godzinę.

Następnie ciasto przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180°C do czasu, aż się zarumieni.

W rondelku umieszczamy puszkę ze skondensowanym mlekiem i gotujemy przez ok 2 godziny. Należy pamiętać, aby puszka była zawsze przykryta wodą.

Pozostawiamy do wystygnięcia przed otwarciem.

Mieszamy z orzechami włoskimi i rozprowadzamy na upieczonej podstawie.

Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3 godziny przed podaniem.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra