Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem). Natłuść boki tortownicy i wyłóż dno papierem do pieczenia.
- Wsyp do malaksera cukier oraz 100 g pistacji i zmiel drobno, ale tak, by zostało trochę większych kawałeczków orzechów.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuje na gładkie ciasto z gruszkowym puree. Zdejmij ostrze i starannie przełóż masę łopatką do przygotowanej formy.
- Piecz 40-50 minut, ale sprawdź po 35, a jeśli ciasto za szybko się rumieni, luźno przykryj je folią. Po upieczeniu wierzch będzie brązowy, brzegi zaczną odstawać od ścianek, a do patyczka wbitego w środek przyklei się tylko kilka wilgotnych okruszków.
- Odstaw ciasto w formie na metalową kratkę do wystygnięcia. Trochę opadnie, jak wszystkie ciasta bez mąki. Gdy zupełnie ostygnie, otwórz tortownicę i przełóż ciasto na paterę lub talerz.
- Wymieszaj w kubku dżem z sokiem cytrynowym i woda różaną, po czym posmaruj glazurą wierzch ciasta, usuwając kawałki moreli. Posyp drobno posiekanymi pistacjami i płatkami róży, a na koniec jeszcze garstką pistacji.