• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

CIASTO PISTACJOWE Z GRUSZKAMI I RÓŻĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Ciasto:

  • olej roślinny – do natłuszczenia formy
  • drobny cukier – 200 g
  • pistacje – 100 g
  • gruszki z cienką skórką, np. Williams (niezbyt dojrzałe) – 450g (około 3), bez gniazd nasiennych, ze skórką, pokrojone na kawałki wielkości kęsa
  • mielone migdały – 200 g
  • proszek do pieczenia (bezglutenowy, jeśli trzeba) – 1,5 łyżeczki
  • jajka – 6 dużych, o temperaturze pokojowej
  • woda różana – 1,5 łyżeczki

Dodatki:

  • dżem morelowy – 2 łyżeczki
  • cytryna – ½ łyżeczki soku
  • woda różana – ½ łyżeczki

Do przybrania:

  • posiekane pistacje
  • płatki róży

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem). Natłuść boki tortownicy i wyłóż dno papierem do pieczenia.
  2. Wsyp do malaksera cukier oraz 100 g pistacji i zmiel drobno, ale tak, by zostało trochę większych kawałeczków orzechów.
  3. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuje na gładkie ciasto z gruszkowym puree. Zdejmij ostrze i starannie przełóż masę łopatką do przygotowanej formy.
  4. Piecz 40-50 minut, ale sprawdź po 35, a jeśli ciasto za szybko się rumieni, luźno przykryj je folią. Po upieczeniu wierzch będzie brązowy, brzegi zaczną odstawać od ścianek, a do patyczka wbitego w środek przyklei się tylko kilka wilgotnych okruszków.
  5. Odstaw ciasto w formie na metalową kratkę do wystygnięcia. Trochę opadnie, jak wszystkie ciasta bez mąki. Gdy zupełnie ostygnie, otwórz tortownicę i przełóż ciasto na paterę lub talerz.
  6. Wymieszaj w kubku dżem z sokiem cytrynowym i woda różaną, po czym posmaruj glazurą wierzch ciasta, usuwając kawałki moreli. Posyp drobno posiekanymi pistacjami i płatkami róży, a na koniec jeszcze garstką pistacji.  
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra