Ciasto:
Mąkę, sól, cukier przełóż do miski i wymieszaj. Całość przełóż do robota. Dodaj masło i miksuj pulsacyjnie aż całość uzyska konsystencję mokrego piasku. To samo możesz zrobić rękoma. Pamiętaj o tym, żeby działać szybko, żeby nie ogrzać zbytnio masła. Dodaj dwie łyżki zimnej wody i miksuj/ wyrabiaj ciasto, aż wszystkie składniki się połączą i stworzą gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest za suche i się rozpada- dodaj łyżkę wody.
Ciasto uformuj w kulę, owiń w folię, rozpłaszcz je wałkiem i włóż je do lodówki na ok. 1 godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Na podsypanym mąka papierze do pieczenia ułóż ciasto rozwałkowane na okrąg o średnicy 22 cm i 1 cm grubości.
Migdały, cukier i mąkę rozdrobnij pulsacyjnie, aż konsystencją będzie przypominać kruszonkę. Rozsyp mieszankę po cieście. Na wierzchu ułóż rozcięte na pół śliwki zachowując 4cm odstęp od brzegów ciasta. Następnie zawiń brzegi na owoce. Ciasto posmaruj śmietanką i ewentualnie posyp cukrem.
Piecz przez 40 minut, aż ciasto się zarumieni, a śliwki wypuszczą sok.
Po upieczeniu przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.