• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Ciasto śliwkowe

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Kruche ciasto

  • 180 g mąki
  • 2 g soli
  • 10 g cukru
  • 125 g zimnego, niesolonego masła posiekanego na drobne kawałki
  • od 10 do 25 g lodowatej wody

Nadzienie

  • 10 g mąki+ odrobina do posypania
  • 30 g prażonych migdałów
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 8/10 śliwek węgierek
  • 36% śmietanka do smarowania

Ciasto:

Mąkę, sól, cukier przełóż do miski i wymieszaj. Całość przełóż do robota. Dodaj masło i miksuj pulsacyjnie aż całość uzyska konsystencję mokrego piasku. To samo możesz zrobić rękoma. Pamiętaj o tym, żeby działać szybko, żeby nie ogrzać zbytnio masła. Dodaj dwie łyżki zimnej wody i miksuj/ wyrabiaj ciasto, aż wszystkie składniki się połączą i stworzą gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest za suche i się rozpada- dodaj łyżkę wody.

Ciasto uformuj w kulę, owiń w folię, rozpłaszcz je wałkiem i włóż je do lodówki na ok. 1 godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Na podsypanym mąka papierze do pieczenia ułóż ciasto rozwałkowane na okrąg o średnicy 22 cm i 1 cm grubości.

Migdały, cukier i mąkę rozdrobnij pulsacyjnie, aż konsystencją będzie przypominać kruszonkę. Rozsyp mieszankę po cieście. Na wierzchu ułóż rozcięte na pół śliwki zachowując 4cm odstęp od brzegów ciasta. Następnie zawiń brzegi na owoce. Ciasto posmaruj śmietanką i ewentualnie posyp cukrem.

Piecz przez 40 minut, aż ciasto się zarumieni, a śliwki wypuszczą sok.

Po upieczeniu przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra