• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Ciasto z jabłkami z oliwą z oliwek

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na ciasto

  • 4 jajka
  • 300 g cukru
  • 350 g mąki
  • 30 g cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 100 g wody
  • 150 g oliwy z oliwek extra vergine Gran Fruttato

Wypełnienie

  • 2 duże jabłka
  • ½ cytryny
  • 50 g cukru trzcinowego

Dodatkowo

  • oliwa z oliwek extra vergine Gran Fruttato do naoliwienia blaszki
  • szczypta bułki tartej

PRZYGOTOWANIE

Ubijamy jajka z cukrem do uzyskania jednolitej, białej masy.

Przesiewamy przez sitko mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.

Obieramy jabłka i kroimy, dodajemy sok z cytryny, po to aby nie zbrązowiały.

Do mieszanki mąki, cynamonu i proszku do pieczenia dodajemy ubite z cukrem jajka, następnie wodę, oliwę Monini, a na sam koniec szczyptę soli.

Za pomocą szpatułki bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wykładamy do naoliwionej i oprószonej bułką tartą tortownicy.

Na wierzch układamy przygotowane wcześniej jabłka. Następnie oprószamy je cukrem trzcinowym, podczas pieczenia utworzy on chrupiącą skorupkę.

Pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 45/50 minut.

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra