PRZYGOTOWANIE
Farsz do ciasta
Za pomocą noża cienko kroimy migdały i kandyzowane owoce. Przekładamy je do miseczki razem z cukrem, mieszamy i odstawiamy żeby się przegryzły.
Ciasto
W robocie kuchennym wyrabiamy zimne, pokrojone w kostkę masło, cukier puder i mieszamy. Dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując. Powoli dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy przez 1 min, następnie rękami formujemy kulkę. Obwijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
W osolonej wodzie gotujemy tagliatelle. Po 4 min zdejmujemy je z ognia. Tagliatelle przekładamy do miseczki, dodajemy masło i kilka kropli obydwu likierów, mieszamy i odstawiamy.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 2 cm. Na środek ciasta kładziemy tortownicę. Obwód ciasta musi być 2 cm szerszy niż obwód tortownicy. Wykrajamy formę. Przekładamy ją do tortownicy. Bierzemy tagliatelle i kładziemy dookoła wykrojonego ciasta. Na środek wykładamy 2/3 farszu. Na farsz wykładamy pozostałe tagliatelle, skrapiamy to niewielką ilością likierów i posypujemy pozostałym farszem.
100 g masła kroimy w małe plasterki i rozkładamy na wierzch.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 160 st C piekarniku przez 1 godz, uważając żeby ciasto się za bardzo nie przypiekło. Jak ciasto zacznie za mocno brązowieć przykrywamy je kawałkiem folii aluminiowej. Wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie.
Przed pokrojeniem posypujemy cukrem pudrem.