• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

CIASTO Z TAGLIATELLE BARILLA Z MASŁEM I CUKREM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle Barilla
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g migdałów
  • 200 g kandyzowanych owoców
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • likier anyżowego
  • likier amaretto
  • 1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE

Farsz do ciasta

Za pomocą noża cienko kroimy migdały i kandyzowane owoce. Przekładamy je do miseczki razem z cukrem, mieszamy i odstawiamy żeby się przegryzły.

Ciasto

W robocie kuchennym wyrabiamy zimne, pokrojone w kostkę masło, cukier puder i mieszamy. Dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując. Powoli dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy przez 1 min, następnie rękami formujemy kulkę. Obwijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. 

W osolonej wodzie gotujemy tagliatelle. Po 4 min zdejmujemy je z ognia. Tagliatelle przekładamy do miseczki, dodajemy masło i kilka kropli obydwu likierów, mieszamy i odstawiamy.

Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 2 cm. Na środek ciasta kładziemy tortownicę. Obwód ciasta musi być 2 cm szerszy niż obwód tortownicy. Wykrajamy formę. Przekładamy ją do tortownicy. Bierzemy tagliatelle i kładziemy dookoła wykrojonego ciasta. Na środek wykładamy 2/3 farszu. Na farsz wykładamy pozostałe tagliatelle, skrapiamy to niewielką ilością likierów i posypujemy pozostałym farszem. 

100 g masła kroimy w małe plasterki i rozkładamy na wierzch. 

Ciasto pieczemy  w nagrzanym do 160 st C piekarniku przez 1 godz, uważając żeby ciasto się za bardzo nie przypiekło. Jak ciasto zacznie za mocno brązowieć przykrywamy je kawałkiem folii aluminiowej. Wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie.

Przed pokrojeniem posypujemy cukrem pudrem.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra