• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
CIECIORKOWE GNOCCHI Z MAŁŻAMI

CIECIORKOWE GNOCCHI Z MAŁŻAMI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Gnocchi:

  • 250 g mąki z ciecierzycy
  • 250 g mąki 00
  • 550 g wody
  • sól

Sos z małżami:

  • 500 g małży
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 20 g świeżego rozmarynu
  • 20 g pietruszki
  • 1 cebula
  • 100 g wody
  • sól, pieprz

CIECIORKOWE GNOCCHI Z MAŁŻAMI

Przygotowanie gnocchi

W rondelku gotujemy wodę. W dużej misce mieszamy mąki, dodajemy szczyptę soli. Kiedy woda zaczyna wrzeć dodajemy ją delikatnie do mąki ciągle mieszając, do momentu osiągnięcia jednolitej masy. Przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je przez kilka minut do momentu, aż będzie elastyczne. Delikatnie formujemy wałki i kroimy je ostrym nożem na małe kawałki wielkości ok 2 cm. Do uformowania kształtu możemy użyć widelca. 

Przygotowanie sosu

Do garnka wlewamy kilka kropli oliwy z oliwek, cienko pokrojoną cebulę, pokrojony rozmaryn i pomidory. Dodajemy 200 g białego wina i gotujemy na mocnym ogniu przez ok 5 min. Dodajemy kroplę wody, obniżamy temperaturę na mały ogień i gotujemy jeszcze 10 min.

Na oddzielnej patelni obsmażamy na oliwie czosnek, dodajemy umyte wcześniej małże razem z 100 g białego wina. Przykrywamy i smażymy na dużym ogniu do momentu, aż małże się otworzą. 

Dodajemy sos razem z przefiltrowanym płynem z małży.

Gnocchi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy za pomocą cedzaka i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy je w sosie przez ok 1 min. 

Cieciorkowe gnocchi serwujemy na ciepło. Smacznego!

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra