CIECIORKOWE GNOCCHI Z MAŁŻAMI
Przygotowanie gnocchi
W rondelku gotujemy wodę. W dużej misce mieszamy mąki, dodajemy szczyptę soli. Kiedy woda zaczyna wrzeć dodajemy ją delikatnie do mąki ciągle mieszając, do momentu osiągnięcia jednolitej masy. Przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je przez kilka minut do momentu, aż będzie elastyczne. Delikatnie formujemy wałki i kroimy je ostrym nożem na małe kawałki wielkości ok 2 cm. Do uformowania kształtu możemy użyć widelca.
Przygotowanie sosu
Do garnka wlewamy kilka kropli oliwy z oliwek, cienko pokrojoną cebulę, pokrojony rozmaryn i pomidory. Dodajemy 200 g białego wina i gotujemy na mocnym ogniu przez ok 5 min. Dodajemy kroplę wody, obniżamy temperaturę na mały ogień i gotujemy jeszcze 10 min.
Na oddzielnej patelni obsmażamy na oliwie czosnek, dodajemy umyte wcześniej małże razem z 100 g białego wina. Przykrywamy i smażymy na dużym ogniu do momentu, aż małże się otworzą.
Dodajemy sos razem z przefiltrowanym płynem z małży.
Gnocchi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy za pomocą cedzaka i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy je w sosie przez ok 1 min.
Cieciorkowe gnocchi serwujemy na ciepło. Smacznego!
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.