• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
Cielęce pulpety serwowane z zielonym sosem

CIELĘCE PULPETY Z ZIELONYM SOSEM I CHRUPIĄCYMI ZIEMNIAKAMI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 700 g cielęciny – dobrze zmielonej
  • 150 g czerstwego chleba
  • 4 kromki wiejskiego chleba
  • 4 świeże jaja
  • bułka tarta
  • olej ryżowy
  • 6 ugotowanych jajek
  • 50 g kaparów
  • szklanka mleka
  • 1 cytryna – skórka i sok
  • 100 g konserwowych ogórków
  • 50 g natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny
  • 1 kg młodych ziemniaków

Sposób przygotowania:

Wkładamy ziemniaki w skórkach do garnka z zimną, osoloną wodą i gotujemy. Uważamy tylko, aby ich nie rozgotować! Następnie odcedzamy i kroimy w połówki. Kroimy czerstwy chleb na małe kawałki i namaczamy w mleku. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, skórką z cytryny i dodajemy mokry chleb, po odciśnięciu go z nadmiaru mleka. 

Dodajemy go do rozkłóconych jajek, łączymy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na patelni z olejem ryżowym w temperaturze 165 stopni. Po usmażeniu odkładamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Umieszczamy w blenderze pietruszkę z gotowanymi jajkami i czterema kawałkami wiejskiego chleba (uprzednio stostowanego) z ogórkami konserwowymi, kaparami, solą, pieprzem, octem winnym oraz oliwą z oliwek extra vergine, mieszamy, aż mieszanina stanie się gładka, regulujemy kwasowość i sól. Przystępujemy do smażenia ziemniaków: w tym celu rozgrzewamy nieco oliwy z solą morską na patelni. Układamy ziemniaki przekrojoną stroną do dołu i stawiamy na średni ogień. Dodajemy sok z cytryny, przykrywamy, gotujemy, aż zbrązowieją.

Podajemy kulki mięsne z zielonym sosem i gorącymi ziemniakami.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra