Sposób przygotowania:
Wkładamy ziemniaki w skórkach do garnka z zimną, osoloną wodą i gotujemy. Uważamy tylko, aby ich nie rozgotować! Następnie odcedzamy i kroimy w połówki. Kroimy czerstwy chleb na małe kawałki i namaczamy w mleku. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, skórką z cytryny i dodajemy mokry chleb, po odciśnięciu go z nadmiaru mleka.
Dodajemy go do rozkłóconych jajek, łączymy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na patelni z olejem ryżowym w temperaturze 165 stopni. Po usmażeniu odkładamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Umieszczamy w blenderze pietruszkę z gotowanymi jajkami i czterema kawałkami wiejskiego chleba (uprzednio stostowanego) z ogórkami konserwowymi, kaparami, solą, pieprzem, octem winnym oraz oliwą z oliwek extra vergine, mieszamy, aż mieszanina stanie się gładka, regulujemy kwasowość i sól. Przystępujemy do smażenia ziemniaków: w tym celu rozgrzewamy nieco oliwy z solą morską na patelni. Układamy ziemniaki przekrojoną stroną do dołu i stawiamy na średni ogień. Dodajemy sok z cytryny, przykrywamy, gotujemy, aż zbrązowieją.
Podajemy kulki mięsne z zielonym sosem i gorącymi ziemniakami.