• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

CIEPŁA SAŁATA Z CYKORIĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 6 świeżych cykorii
  • 1 kg świeżych krewetek
  • 200 g obranych migdałów
  • kilka orzechów laskowych lub innych
  • 1 kg śliwek
  • 50 g sosu Ponzu
  • 30 g świeżego rozmarynu – w całości
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 żółtko
  • 1 świeża papryczka chili
  • trochę brandy
  • starta skórka z dwóch cytryn

Sposób przygotowania:

Krewetki oczyszczamy odkładając głowy na bok. Cykorie tniemy wzdłuż i wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i trzymamy w cieple z boku. Następnie przygotowujemy sos używając do tego głów krewetek. Smażymy je na patelni z bardzo niewielką ilością oliwy, solą, pieprzem i kiedy głowy zmienią kolor na ładny oranż, dodajemy brandy podpalając sos. Czekamy, aż płomień zgaśnie, filtrujemy sos i łączymy go z majonezem, żółtkiem oraz skórką z cytryny.

Prażymy migdały i inne orzechy w rozgrzanym do 180°C przez 7 minut. Siekamy je grubo nożem, dodajemy do majonezu i przyprawiamy sałatę. Śliwki myjemy, tniemy w połówki i marynujemy 15 minut w sosie Ponzu z rozmarynem. Następnie smażymy je na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, rozmarynu układając je miąższem do dołu. Zdejmujemy rozmaryn, dodajemy do sałaty. Krewetki gotujemy kilka minut na parze, przyprawiamy je pieprzem, solą, oliwą i serwujemy z sałatą.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra