Sposób przygotowania:
Obieramy gruszki, kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona i twarde centralne części. Marynujemy gruszki w białym winie przez 30 minut, lub umieszczamy je w garnku, dolewamy białego wina i gotujemy do momentu, aż wino odparuje.
Przygotowujemy teraz czekoladę, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając do niej masło w kawałkach. Następnie mieszamy wszystko, aż czekolada oraz masło się rozpuszczą i powstanie płynna masa, schładzamy.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijemy na sztywno a żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Amaretti rozgniatamy na małe kawałeczki. Teraz zaczynamy mieszać wszystkie składniki: rozpuszczoną czekoladę, krem jajeczny, przesianą mąkę, ubite białka. Krem powinien być gładki i jednolity oraz błyszczący. Formę do pieczenia nakrywamy papierem i przekładamy do niej połowę ilości ciasta, następnie dodajemy gruszki, a potem znów czekoladową masę. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na co najmniej 40 minut (poziom średni, choć to zależy od piekarnika). Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy na bok aż troszkę ostygnie. Posypujemy cukrem pudrem i serwujemy na ciepło lub na zimno.