• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

CIOCCO PERA

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 200 g czekolady 64% kakao
  • 700 g dojrzałych, oczyszczonych gruszek
  • 100 g cukru
  • 170 g masła
  • 200 g mąki 00
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g ciasteczek amaretti
  • 4 jajka rozm. M o temperaturze pokojowej
  • 350 ml wina Moscato lub innego słodkiego białego wina, jakie macie w domu

Sposób przygotowania:

Obieramy gruszki, kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona i twarde centralne części.  Marynujemy gruszki w białym winie przez 30 minut, lub umieszczamy je w garnku, dolewamy białego wina i gotujemy do momentu, aż wino odparuje. 

Przygotowujemy teraz czekoladę, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając do niej masło w kawałkach. Następnie mieszamy wszystko, aż czekolada oraz masło się rozpuszczą i powstanie płynna masa, schładzamy.

Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijemy na sztywno a żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Amaretti rozgniatamy na małe kawałeczki. Teraz zaczynamy mieszać wszystkie składniki: rozpuszczoną czekoladę, krem jajeczny, przesianą mąkę, ubite białka. Krem powinien być gładki i jednolity oraz błyszczący. Formę do pieczenia nakrywamy papierem i przekładamy do niej połowę ilości ciasta, następnie dodajemy gruszki, a potem znów czekoladową masę. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na co najmniej 40 minut (poziom średni, choć to zależy od piekarnika). Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy na bok aż troszkę ostygnie. Posypujemy cukrem pudrem i serwujemy na ciepło lub na zimno.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra