• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Colomba Pasquale, czyli wielkanocne włoskie ciasto drożdżowe w kształcie gołębia

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 80 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 350 g mąki
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 100 g kandyzowanej pomarańczy
  • 1 buteleczka ekstraktu migdałowego
  • 1 szklanka mleka (160g)
  • 50 ml likieru migdałowego
  • 1 saszetka proszku do pieczenia

Polewa

  • 60 g obranych i posiekanych migdałów
  • 20 migdałów ze skórką (do ułożenia na wierzch)
  • 100 g brązowego cukru
  • 3 ubite białka
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 10 g skrobi kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

Miękkie masło ubijamy z cukrem, żółtkami jajek, odrobiną mleka, skórką z cytryny, pomarańczy,
kandyzowanymi pomarańczami, ekstraktem i likierem migdałowym, szczyptą soli i mąką
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Wlewamy masę do papierowej formy lub do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość  wyrównujemy za pomocą szpatułki.

Polewa

Do ubitych białek dodajemy pokruszone migdały i cukier, mieszamy delikatnie i dodajemy przesiewane mąki. Ciasto oblewamy polewą, posypujemy cukrem i układamy migdały.

Colombę pieczemy w nagrzanym do 140 st C piekarniku przez 1 godzinę i 20 minut.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra