• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

CRESCIONI, CZYLI PLACKI FASZEROWANE ZIEMNIAKAMI I DYNIĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki uniwersalnej
  • 250 g mleka
  • odrobina soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g smalcu
  • miodu wielokwiatowego lub z akacji

Składniki na farsz:

  • 400 g ziemniaków (obranych)
  • 200 g dyni, obranej i pozbawionej pestek
  • 1 garść tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
  • 50 g sera stracchino
  • 50 g serka do smarowania tylu Philadelphia
  • 100 g surowy boczek
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku, zblendowane

CRESCIONI, CZYLI PLACKI FASZEROWANE ZIEMNIAKAMI I DYNIĄ Z REGIONU EMILIA ROMAGNA

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki i dynię pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez ok 50 min. Upieczone warzywa przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski i studzimy. Następnie łączymy pozostałe składniki na farsz, łącznie z podsmażony i zblendowanym boczkiem. Dokładnie mieszamy.

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Formujemy wgłębienie i do środka dodajemy smalec, miód, proszek do pieczenia i odrobinę mleka. Zaczynamy wyrabiać ciasto, dodając pozostałą ilość mleka, do otrzymania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 10 min. Po upływie tego czasu z ciasta formujemy małe kuleczki o wadze ok 70 g. Każdą kulkę bardzo cienko rozwałkowujemy nadając jej lekko owalny kształt. Na połowie rozwałkowanego placka wykładamy łyżeczkę farszu pozostawiając ok 1 cm brzegu, który to za pomocą palca zwilżamy wodą. Następnie ciasto składamy formując pieroga. Boki dokładnie uciskamy i za pomocą wykrawaczki do ciasta nadajemy im charakterystyczny kształt. Powtarzamy czynność do uformowania wszystkich crescioni.

Crescioni smażymy na dużej patelni przez 2-3 min z każdej strony.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra