CRESCIONI, CZYLI PLACKI FASZEROWANE ZIEMNIAKAMI I DYNIĄ Z REGIONU EMILIA ROMAGNA
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki i dynię pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez ok 50 min. Upieczone warzywa przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski i studzimy. Następnie łączymy pozostałe składniki na farsz, łącznie z podsmażony i zblendowanym boczkiem. Dokładnie mieszamy.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Formujemy wgłębienie i do środka dodajemy smalec, miód, proszek do pieczenia i odrobinę mleka. Zaczynamy wyrabiać ciasto, dodając pozostałą ilość mleka, do otrzymania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 10 min. Po upływie tego czasu z ciasta formujemy małe kuleczki o wadze ok 70 g. Każdą kulkę bardzo cienko rozwałkowujemy nadając jej lekko owalny kształt. Na połowie rozwałkowanego placka wykładamy łyżeczkę farszu pozostawiając ok 1 cm brzegu, który to za pomocą palca zwilżamy wodą. Następnie ciasto składamy formując pieroga. Boki dokładnie uciskamy i za pomocą wykrawaczki do ciasta nadajemy im charakterystyczny kształt. Powtarzamy czynność do uformowania wszystkich crescioni.
Crescioni smażymy na dużej patelni przez 2-3 min z każdej strony.