Crostata z amaretti na cieście kruchym z oliwą z oliwek extra vergine
PRZYGOTOWANIE
Ciasto możemy wyrabiać zarówno za pomocą ręki jak i w robocie kuchennym. W misce łączymy mąkę, cukier i oliwę. Zaczynamy wyrabiać ciasto za pomocą ręki lub, jeżeli wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym, za pomocą haka. Dodajemy jajka, jedno po drugim. Dodajemy proszek do pieczenia i kontynuujemy wyrabianie ciasta za pomocą ręki do momentu otrzymania zwartego ciasta. Następnie formujemy kulkę.
Ciasto, do którego dodajemy oliwę Monini, nie wymaga czasu na odpoczynek, od razu po wyrobieniu można zacząć formować z niego ciasteczka lub inne wypieki.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy. Jeżeli ciasto pieczemy w blaszce, nie musimy go wcześniej rozwałkowywać, wystarczy, że rozprowadzimy je w oprószonej mąką blaszce za pomocą opuszków palców.
Ciasto dzielimy na 2 części, 2/3 ciasta wykładamy spód i boki blaszki. 1/3 ciasta posłuży nam do przykrycia nadzienia.
Na wyłożone blaszką ciasto wykładamy ciasteczka amaretti, jedno obok drugiego, tak aby nie zostało wolne miejsce. Następnie na ciasteczka wykładamy oczyszczone z pestek i przekrojone na pół brzoskwinie. Na wierzch wykładamy pozostałą, rozwałkowaną część ciasta, tak aby przykryć blaszkę w całości. Za pomocą widelca delikatnie nakłuwamy ciasto.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 30-35 min.
Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.