• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
Crostata z amaretti na cieście kruchym z oliwą z oliwek extra vergine

Crostata z amaretti na cieście kruchym z oliwą z oliwek extra vergine

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na ciasto (na blaszkę o średnicy 24 cm)

  • 300 g mąki 00
  • 2 jajka
  • 70 ml oliwy z oliwek extra vergine Monini Delicato
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z połowy cytryny lub pomarańczy

Składniki na wypełnienie

  • 4 świeże brzoskwinie lub brzoskwinie w syropie
  • 150 g ciasteczek amaretti

Do udekorowania

  • cukier puder

Crostata z amaretti na cieście kruchym z oliwą z oliwek extra vergine

PRZYGOTOWANIE

Ciasto możemy wyrabiać zarówno za pomocą ręki jak i w robocie kuchennym. W misce łączymy mąkę, cukier i oliwę. Zaczynamy wyrabiać ciasto za pomocą ręki lub, jeżeli wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym, za pomocą haka. Dodajemy jajka, jedno po drugim. Dodajemy proszek do pieczenia i kontynuujemy wyrabianie ciasta za pomocą ręki do momentu otrzymania zwartego ciasta. Następnie formujemy kulkę.

Ciasto, do którego dodajemy oliwę Monini, nie wymaga czasu na odpoczynek, od razu po wyrobieniu można zacząć formować z niego ciasteczka lub inne wypieki.

Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy. Jeżeli ciasto pieczemy w blaszce, nie musimy go wcześniej rozwałkowywać, wystarczy, że rozprowadzimy je w oprószonej mąką blaszce za pomocą opuszków palców.

Ciasto dzielimy na 2 części, 2/3 ciasta wykładamy spód i boki blaszki. 1/3 ciasta posłuży nam do przykrycia nadzienia.

Na wyłożone blaszką ciasto wykładamy ciasteczka amaretti, jedno obok drugiego, tak aby nie zostało wolne miejsce. Następnie na ciasteczka wykładamy oczyszczone z pestek i przekrojone na pół brzoskwinie. Na wierzch wykładamy pozostałą, rozwałkowaną część ciasta, tak aby przykryć blaszkę w całości. Za pomocą widelca delikatnie nakłuwamy ciasto.

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 30-35 min.

Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra