• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

CROSTATA Z PERSYMONĄ I MIGDAŁAMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 4 osoby (forma o śr. 26 cm):

  • 300 g mąki 00
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka M
  • 1 łyżeczka drożdży do wypieków
  • 500 g umytych owoców persymony (kaki)
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 100 g migdałów
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania

Kruche ciasto

Z przesianej mąki i proszku do pieczenia formujemy fontannę, umieszczamy na środku pokrojone w kostkę zimne masło, startą skórkę z cytryny i cukier, zagniatamy, aż mieszanina będzie „piaszczysta”. Dodajemy też jajka i mieszamy, aż utworzymy zwartą i jednorodną mieszaninę. Zawijamy ciasto w folię, a następnie pozostawiamy w lodówce na co najmniej 30 minut.

Wypełnienie

Obieramy owoce, usuwamy małe pestki – jeśli są, miażdżąc miąższ. Drobno miksujemy migdały, obrane i uprażone, a następnie dodajemy je do miąższu owoców. Dodajemy cukier i mieszamy.

Kompozycja

Po czasie leżakowania ciasta, wałkujemy ja na oprószonej mąki powierzchni, a następnie przekładamy na formę (śr. 26cm). Odrywamy lekko ciasto, które zbyt wystaje poza formę i zachowujemy je. Nakładamy krem owocowo-migdałowy i przykrywamy paseczkami pozostałego ciasta. 

Pieczemy crostatę w rozgrzanym do 180’C piekarniku przez około 40 minut, aż będzie złota. 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra