Sposób przygotowania
Kruche ciasto
Z przesianej mąki i proszku do pieczenia formujemy fontannę, umieszczamy na środku pokrojone w kostkę zimne masło, startą skórkę z cytryny i cukier, zagniatamy, aż mieszanina będzie „piaszczysta”. Dodajemy też jajka i mieszamy, aż utworzymy zwartą i jednorodną mieszaninę. Zawijamy ciasto w folię, a następnie pozostawiamy w lodówce na co najmniej 30 minut.
Wypełnienie
Obieramy owoce, usuwamy małe pestki – jeśli są, miażdżąc miąższ. Drobno miksujemy migdały, obrane i uprażone, a następnie dodajemy je do miąższu owoców. Dodajemy cukier i mieszamy.
Kompozycja
Po czasie leżakowania ciasta, wałkujemy ja na oprószonej mąki powierzchni, a następnie przekładamy na formę (śr. 26cm). Odrywamy lekko ciasto, które zbyt wystaje poza formę i zachowujemy je. Nakładamy krem owocowo-migdałowy i przykrywamy paseczkami pozostałego ciasta.
Pieczemy crostatę w rozgrzanym do 180’C piekarniku przez około 40 minut, aż będzie złota.