• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

CROSTATINA Z RICOTTĄ I CZEKOLADĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: średni

Składniki na kruchy spód

  • 125 g mąki migdałowej lub zmielonych płatków migdałowych
  • 125 g cukru
  • 115 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 10 g kakao

Składniki na farsz

  • 300 g ricotty
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g drażetek czekoladowych
  • 1 jajko

Wszystkie składniki na kruchy spód mieszamy ręcznie lub w mikserze. Zostawimy w lodówce na 30 min. Składniki na farsz łączymy razem.

Po tym czasie, wałkujemy na grubość około 0,5 cm – 0,7 cm .  Ciasto wykładamy na 4 małe formy do pieczenia, zostawiając trochę na dekorację. Dodajemy farsz oraz dekorujemy resztą ciasta a wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem jajka.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. aż ciasto będzie złociste.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra