• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

CURRY Z DYNIĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki (4-6 porcji):

  • czerwona cebula – 1 (około 150 g) obrana i pokrojona
  • czerwone chili – 2-3 (patrz wstęp do przepisu), bez szypułek, pokrojone na 3 części
  • świeży imbir – 50 g, obrany i pokrojony na grube plasterki
  • czosnek – 2 ząbki, obrane i przekrojone na pół
  • świeża kurkuma – 15 g - obrana i posiekana (lub 1 łyżeczka kurkumy w proszku)
  • mielona kolendra - 1 łyżeczka
  • mielony cynamon – ½ łyżeczki
  • sól morska w płatkach – 1 łyżeczka lub do smaku
  • olej kokosowy lub inny roślinny – 2 łyżki
  • mleko kokosowe – 1 puszka (400g)
  • bulion warzywny – 350 ml
  • krojone pomidory – 1 puszka (400 g)
  • bataty – 500 g obrane i pokrojone w dużą kostkę
  • dynia piżmowa – 1 (1-1,25 kg), obrana, bez pestek, pokrojona w dużą kostkę

Do podania:

  • ryż
  • natka kolendry
  • limonki

Sposób przygotowania

  1. Cebulę, chili, imbir, czosnek, kurkumę, mieloną kolendrę, cynamon i sól zmiksuj ręcznym blenderem pastę.
  2. Rozgrzej olej w szerokim żeliwnym garnku z pokrywką i przesmaż pastę przez minutę, stale mieszając. Nie używaj drewnianej łyżki, jeśli nie chcesz, by kurkuma zafarbowała ją na żółto.
  3. Otwórz puszkę z mlekiem kokosowym, zdejmij z wierzchu gęstą śmietanką, dodaj do pasty i starannie mieszaj na ogniu przez minut. Dodaj resztę mleka, bulion, krojone pomidory oraz bataty i dynię.
  4. Wymieszaj wszystko, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i przykryj garnek pokrywką. Duś 40-50 minut (zacznij sprawdzać po 30), aż bataty i dynia będą miękkie. Spróbuj, ewentualnie dopraw i odstaw garnek na 10 minut.
  5. Podaj do curry miskę ryżu, posiekaną natkę kolendry do posypania i cząstki limonek do skropienia porcji. 
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra