• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
CYTRYNOWE BATONIKI Z GORGONZOLĄ PICCANTE

CYTRYNOWE BATONIKI Z GORGONZOLĄ PICCANTE

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: średni

Składniki: ciasto

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru pudru (i odrobinę więcej do posypania gotowych batoników)
  • 125 g masła, zimnego i pokrojonego na 8 części
  • Szczypta soli

Składniki: masa

  • 7 dużych żółtek
  • 2 duże jajka
  • 120 g cukru
  • 150 g soku z cytryny
  • drobno starta skórka z cytryny
  • sól
  • 50 g masła, pokrojonego na 4 części
  • 40 g śmietany kremówki
  • 200 g sera Gorgonzola Piccante
  • 50 g grycznego miodu

CYTRYNOWE BATONIKI Z GORGONZOLĄ PICCANTE

PRZYGOTOWANIE

Przykryj 26-cm kwadratową blachę do pieczenia dwiema warstwami folii spożywczej, prostopadle do siebie, pędzelkiem nałóż roztopione masło i odłóż na bok.

Włóż mąkę, cukier puder i sól do michy blendera i zblenduj krótko, około 2 sekund. Dodaj masło pokrojone w kostkę i kontynuuj blendowanie, około 8 do 10 sekund, następnie blenduj, aż masa będzie miała jasnożółty kolor i konsystencję kaszki mannej, używając trzykrotnie opcji 1-sek pulsowania. Rozrzuć powstałą masę na przygotowaną blachę do pieczenia i przyciśnij mocno, używając swoich palców, tworząc równą warstwę na całym dnie naczynia. Włóż do lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasto, dopóki się nie zezłoci, około 25 minut.

W średnim rondelku ubij razem żółtka jajek i całe jajka, dopóki się nie połączą. Dodaj cukier, sok z cytryny, startą skórkę z cytryny i sól i wymieszaj razem około 30 sekund. Dodaj kawałki masła i gotuj na średnio mocnym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż zetnie się do konsystencji sosu, około 6 minut.

Następnie przelej masę przez drobne sitko ze stali, ustawione na średniej misce. W przecedzoną masę wmieszaj kremówkę i całość rozlej na ciepłe ciasto. Piecz, dopóki nadzienie będzie ścięte, błyszczące i galaretowate, około 10 minut. Wyjmij z piekarnika i schłodź w temperaturze pokojowej, około 45 minut. Wyjmij ciasto z blachy i przenieś na deskę do krojenia. Potnij w 6 cm kwadratowe batoniki, wycierając nóż do czysta, jeśli jest to niezbędne. Udekoruj kruszoną Gorgonzolą i odrobiną miodu.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra