CZARNA LAZANIA Z OWOCAMI MORZA
PRZYGOTOWANIE
Makaron
Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wbijamy jajka dodajemy atrament z sepii i szczyptę soli. Zaczynamy wyrabiać ciasto, na początku za pomocą widelca, a następnie rękami. Ciasto wyrabiamy przez ok 10 min, formujemy kulkę i obwijamy folią spożywczą. Odkładamy na 30 min.
Beszamel z oliwą z oliwek extra vergine
W jednym rondelku podgrzewamy mleko. Do drugiego rondelka wlewamy oliwę, dodajemy mąkę, gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Jak tylko zacznie tworzyć się kremowy sos dodajemy szczyptę soli, odrobinę mleka, sporą garść gałki muszkatołowej i mieszamy, tak aby nie powstały grudki. Kontynuujemy mieszanie dodając powoli mleko. Zagotowujemy. Mieszamy do momentu, aż powstanie gęsty jednolity beszamel.
Sos
Dokładnie myjemy oczyszczone wcześniej ośmiorniczki. Na patelni podsmażamy oczyszczone mule do momentu, aż zaczną się otwierać. Stopniowo przekładamy otwarte mule do osobnej miski. Usuwamy te mule, które się nie otworzyły i przefiltrowujemy powstały w procesie smażenia płyn. Na patelnię dodajemy oliwę i podsmażamy czosnek i papryczkę. Dodajemy oczyszczone i umyte ośmiorniczki i podsmażamy je przez 2 minuty. Dolewamy wino. Dodajemy pietruszkę, pulpę pomidorową i podduszamy przez 15 minut dodając przefiltrowany wcześniej płyn ze smażenia muli. Doprawiamy solą i na koniec dodajemy wyjęte z muszli serduszka muli. Posypujemy pietruszką.
Przygotowanie makaronu
Przygotowane wcześniej ciasto na lasagne rozwałkowujemy na jednolity placek za pomocą wałka lub maszynki do makaronu. Z ciasta wykrawamy 3 długie prostokąty lub kilka mniejszych na szerokość przygotowanych przez nas foremek. Wykrojone plastry makaronu rozkładamy do wyschnięcia na oprószonym mąką blacie.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy przygotowane plastry lasagni i gotujemy przez 2 minuty. Wyjmujemy je za pomocą cedzaka i wrzucamy do miski wypełnionej zimną wodą i lodem, co pozwoli zastopować proces gotowania. Jak ostygną, przekładamy je do wyschnięcia na czystą ściereczkę.
Kompozycja dania
Na spodzie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy odrobinę beszamelu, układamy na to pierwszą warstwę makaronu. Dodajemy na to beszamel oraz 1/3 sosu. Powtarzamy te czynności tworząc kolejne dwie warstwy lasagni. Na ostatnią warstwę wlewamy pulpę pomidorową, posypujemy garścią bułki tartej i doprawiamy oliwą, tak, aby po upieczeniu na wierzchu powstała chrupiąca skórka. Pieczemy przez 20 min w nagrzanym do 180 st C piekarniku. Na ostatnie 5-8 min nastawiamy funkcję grilla. Po upieczeniu zostawiamy lasagne do ostygnięcia na 30 min. Kroimy i serwujemy.