• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
CZARNA LAZANIA Z OWOCAMI MORZA

CZARNA LASAGNE Z OWOCAMI MORZA

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na makaron z atramentem z sepii:

  • 350 g mąki 00
  • 10 g atramentu z sepii
  • 2 średnie jajka
  • 6 g wody w temperaturze pokojowej

Beszamel z oliwą z oliwek extra vergine:

  • 500 ml pełnego mleka
  • 40 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 50 g mąki
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Sos:

  • 400 g umytych ośmiorniczek
  • 1 kg muli
  • 300 g pulpy pomidorowej Mutti
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 ostra papryczka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól
  • garść bułki tartej

CZARNA LAZANIA Z OWOCAMI MORZA

PRZYGOTOWANIE

Makaron

Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wbijamy jajka dodajemy atrament z sepii i szczyptę soli. Zaczynamy wyrabiać ciasto, na początku za pomocą widelca, a następnie rękami. Ciasto wyrabiamy przez ok 10 min, formujemy kulkę i obwijamy folią spożywczą. Odkładamy na 30 min. 

Beszamel z oliwą z oliwek extra vergine 

W jednym rondelku podgrzewamy mleko. Do drugiego rondelka wlewamy oliwę, dodajemy mąkę, gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Jak tylko zacznie tworzyć się kremowy sos dodajemy szczyptę soli, odrobinę mleka, sporą garść gałki muszkatołowej i mieszamy, tak aby nie powstały grudki. Kontynuujemy mieszanie dodając powoli mleko. Zagotowujemy. Mieszamy do momentu, aż powstanie gęsty jednolity beszamel.

Sos

Dokładnie myjemy oczyszczone wcześniej ośmiorniczki. Na patelni podsmażamy oczyszczone mule do momentu, aż zaczną się otwierać. Stopniowo przekładamy otwarte mule do osobnej miski. Usuwamy te mule, które się nie otworzyły i przefiltrowujemy powstały w procesie smażenia płyn. Na patelnię dodajemy oliwę i podsmażamy czosnek i papryczkę. Dodajemy oczyszczone i umyte ośmiorniczki i podsmażamy je przez 2 minuty. Dolewamy wino. Dodajemy pietruszkę, pulpę pomidorową i podduszamy przez 15 minut dodając przefiltrowany wcześniej płyn ze smażenia muli. Doprawiamy solą i na koniec dodajemy wyjęte z muszli serduszka muli. Posypujemy pietruszką. 

Przygotowanie makaronu

Przygotowane wcześniej ciasto na lasagne rozwałkowujemy na jednolity placek za pomocą wałka lub maszynki do makaronu. Z ciasta wykrawamy 3 długie prostokąty lub kilka mniejszych na szerokość przygotowanych przez nas foremek. Wykrojone plastry makaronu rozkładamy do wyschnięcia na oprószonym mąką blacie.

W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy przygotowane plastry lasagni i gotujemy przez 2 minuty. Wyjmujemy je za pomocą cedzaka i wrzucamy do miski wypełnionej zimną wodą i lodem, co pozwoli zastopować proces gotowania. Jak ostygną, przekładamy je do wyschnięcia na czystą ściereczkę. 

Kompozycja dania

Na spodzie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy odrobinę beszamelu, układamy na to  pierwszą warstwę makaronu. Dodajemy na to beszamel oraz 1/3 sosu. Powtarzamy te czynności tworząc kolejne dwie warstwy lasagni. Na ostatnią warstwę wlewamy pulpę pomidorową, posypujemy garścią bułki tartej i doprawiamy oliwą, tak, aby po upieczeniu na wierzchu powstała chrupiąca skórka. Pieczemy przez 20 min w nagrzanym do 180 st C piekarniku. Na ostatnie 5-8 min nastawiamy funkcję grilla. Po upieczeniu zostawiamy lasagne do ostygnięcia na 30 min. Kroimy i serwujemy.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra