Sposób przygotowania pizzy:
Przesiewamy mąkę i węgiel, rozpuszczamy drożdże w wodzie i dodajemy mąkę z węglem, dodajemy oliwę i sól. Formujemy kulę i zostawiamy w misce, w ciepłym miejscu przykrytą folią spożywczą. Zostawiamy na jedną godzinę. Gdy czas odpoczynku dobiegnie końca, bierzemy pizzę, rozkładamy ją delikatnie na posypanej mąką desce do ciasta, a następnie składamy boki w kierunku środka od lewej do prawej, a następnie od góry do dołu, jakbyśmy chcieli złożyć chusteczkę. Zostawiamy do odpoczynku na 30 minut. Po tym czasie rozwałkujemy pizzę na natłuszczonych, lekko oprószonych blachach do pieczenia.
Dodatki
Przyprawiamy passatę oliwą, solą, pieprzem i oregano. Ser Scamorza kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy ją na pizzy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 12 minut na najniższym piętrze piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika i dodaniu sera pieczemy jeszcze przez 12-15 minut.