• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Czarna pizza z pomidorkami, serem wędzonym Scamorza i oregano

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 2.5 godz

poziom trudniości: średni

Składniki na rozmiar standardowy 45x37 cm + 20x35 (lub 60x40):

  • 500 g mąki typu 00
  • 12 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 20 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 pełne łyżki węgla aktywnego
  • 8 g drobnej soli

Dodatki:

  • 750 g passaty pomidorowej Mutti
  • 400 g sera Scamorza Affumiciata Nuova Castelli
  • suszone oregano

Sposób przygotowania pizzy:

Przesiewamy mąkę i węgiel, rozpuszczamy drożdże w wodzie i dodajemy mąkę z węglem, dodajemy oliwę i sól. Formujemy kulę i zostawiamy w misce, w ciepłym miejscu przykrytą folią spożywczą. Zostawiamy na jedną godzinę. Gdy czas odpoczynku dobiegnie końca, bierzemy pizzę, rozkładamy ją delikatnie na posypanej mąką desce do ciasta, a następnie składamy boki w kierunku środka od lewej do prawej, a następnie od góry do dołu, jakbyśmy chcieli złożyć chusteczkę. Zostawiamy do odpoczynku na 30 minut. Po tym czasie rozwałkujemy pizzę na natłuszczonych, lekko oprószonych blachach do pieczenia.

Dodatki

Przyprawiamy passatę oliwą, solą, pieprzem i oregano. Ser Scamorza kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy ją na pizzy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 12 minut na najniższym piętrze piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika i dodaniu sera pieczemy jeszcze przez 12-15 minut.

 

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra