Przygotowanie pizzy:
Przesiewamy mąkę i węgiel, rozpuszczamy drożdże w wodzie i dodajemy je do mąki i węgla. Na końcu dodajemy oliwę i sól. Formujemy kulkę i pozostawiamy na 1 godzinę w chłodnym miejscu w misce przykrytej folią. Po tym czasie bierzemy kulkę na pizzę i rozprowadzamy ją delikatnie na oprószonej mąką desce. Składamy boki pizzy do środka, od lewej do prawej, a potem od spodu do wewnątrz, tak jakbyśmy składali serwetkę. Następnie nakrywamy ją czystą ściereczką i pozostawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie rozciągamy pizzę na wielkość naoliwionych wcześniej i oprószonych mąką blaszek.
Przygotowanie sosu:
Myjemy dynię i sparzamy ją w wodzie, blendujemy a powstały miąższ łączymy z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem. Pancettę i cebulę kroimy w cienkie plasterki.
Rozprowadzamy powstały sos na pizzy i wkładamy na 12 minut do rozgrzanego do 250 st C piekarnika na najniższy poziom. Po tym czasie dodajemy pancettę i cebulę i pieczemy kolejne 12-15 minut.