• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

CZARNA PIZZA Z KREMEM DYNIOWYM, BOCZKIEM I CEBULKĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki typu 0
  • 12 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 20 ml oliwy extra vergine
  • 2 łyżki pełne łyżki aktywnego węgla
  • 8 g miałkiej soli

Składniki na sos:

  • 1 kg dyni
  • tymianek
  • 4 zwykłe cebule
  • 400 g wędzonego boczku (pancetty)

Przygotowanie pizzy:

Przesiewamy mąkę i węgiel, rozpuszczamy drożdże w wodzie i dodajemy je do mąki i węgla. Na końcu dodajemy oliwę i sól. Formujemy kulkę i pozostawiamy na 1 godzinę w chłodnym miejscu w misce przykrytej folią. Po tym czasie bierzemy kulkę na pizzę i rozprowadzamy ją delikatnie na oprószonej mąką desce. Składamy boki pizzy do środka, od lewej do prawej, a potem od spodu do wewnątrz, tak jakbyśmy składali serwetkę. Następnie nakrywamy ją czystą ściereczką i pozostawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie rozciągamy pizzę na wielkość naoliwionych wcześniej i oprószonych mąką blaszek.

Przygotowanie sosu:

Myjemy dynię i sparzamy ją w wodzie, blendujemy a powstały miąższ łączymy z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem. Pancettę i cebulę kroimy w cienkie plasterki. 

Rozprowadzamy powstały sos na pizzy i wkładamy na 12 minut do rozgrzanego do 250 st C piekarnika na najniższy poziom. Po tym czasie dodajemy pancettę i cebulę i pieczemy kolejne 12-15 minut.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra