CZARNA PIZZA Z SEREM PROVOLA
PRZYGOTOWANIE
PIZZA
Przesiewamy mąkę i węgiel, drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy mąkę oraz węgiel. Dodajemy także sól i oliwę. Formujemy kulę i zostawiamy na godzinę w nakrytej folią spożywczą misce w ciepłym miejscu. Po tym czasie, wałkujemy ciasto na blacie oprószonym mąką a następnie zginamy boki w kierunku środka od lewej do prawej, a następnie od góry do dołu, aby zamknąć ciasto w tzw. chusteczkę – po tej czynności przykrywamy ciasto czystą ściereczką i pozostawiamy na 30 minut. Następnie oliwimy blachy, oprószamy je mąką i rozkładamy na nich ciasto.
WIERZCH
Łączymy passatę z oliwą, solą pieprzem i oregano. Ser kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Rozprowadzamy passatę na pizzy i wkładamy do rozgrzanego do 250 st. C piekarnika – dolne piętro, na 12 minut, a po tym czasie dodajemy ser i znów pieczemy przez kolejne 12 – 15 minut.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.