• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
CZARNA PIZZA Z SEREM PROVOLA

CZARNA PIZZA Z SEREM PROVOLA

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na blachę standardową (45x37) + 1 blacha 20x35 (lub jedna blacha 60x40):

  • 500 g mąki 00
  • 12 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 20 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 pełne łyżki węgla aktywnego

Na wierzch:

  • 750 g passaty pomidorowej
  • suszone oregano
  • 400 g sera provolone

CZARNA PIZZA Z SEREM PROVOLA

PRZYGOTOWANIE

PIZZA

Przesiewamy mąkę i węgiel, drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy mąkę oraz węgiel. Dodajemy także sól i oliwę. Formujemy kulę i zostawiamy na godzinę w nakrytej folią spożywczą misce w ciepłym miejscu. Po tym czasie, wałkujemy ciasto na blacie oprószonym mąką a następnie zginamy boki w kierunku środka od lewej do prawej, a następnie od góry do dołu, aby zamknąć ciasto w tzw. chusteczkę – po tej czynności przykrywamy ciasto czystą ściereczką i pozostawiamy na 30 minut. Następnie oliwimy blachy, oprószamy je mąką i rozkładamy na nich ciasto. 

WIERZCH

Łączymy passatę z oliwą, solą pieprzem i oregano. Ser kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Rozprowadzamy passatę na pizzy i wkładamy do rozgrzanego do 250 st. C piekarnika – dolne piętro, na 12 minut, a po tym czasie dodajemy ser i znów pieczemy przez kolejne 12 – 15 minut. 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra