• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

CZARNE TAGLIATELLE W SOSIE POMIDOROWYM

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Makaron:

  • 200 g mąki typu 0
  • 1 torebeczka barwnika – sepii
  • 4 jajka

Sos:

  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g małych mątw
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 250 g pomidorów San Marzano
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Makaron:

Przesiewamy mąkę. Usypujemy kopiec, po środku robimy dziurę i wbijamy do niej jajka. Widelcem rozkłócamy żółtka i dobrze wyrabiamy ciasto. Do środka wlewamy nasz czarny barwnik i od tego momentu wyrabiamy ciasto rękami, aby wszystkie składniki dobrze się połączymy. Dedykujemy tej czynności około 5 minut.  

W tym momencie ciasto jest już gotowe, ale zanim je rozciągniemy zostawiamy je do odpoczynku na godzinę przykryte folią spożywczą. 

Po tym czasie rozciągamy ciasto na grubość 3 mm, które potem zwiniemy, aby uzyskać cylinder. Kroimy go na wiele plasterków o grubości około 7 mm. Rozkładamy makaron na płaskiej powierzchni i posypujemy go semoliną.

Sos:

Czosnek rumienimy na gorącej oliwie. Dodajemy rozmaryn, aby nadać oliwie aromatu, wrzucamy dobrze wyczyszczone mątwy. Podsmażamy je na żywym ogniu, dodajemy wino, dodajemy puszkę pomidorów MUTTI San Marzano i doprowadzamy do lekkiego obkurczenia. Makaron wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy al dente, przekładamy na patelnię z mątwami i łączymy w powstałym sosie. Przekładamy na talerze, dodajemy oliwę z oliwek extra vergine i dekorujemy garstką natki pietruszki. 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra