Sposób przygotowania:
Makaron:
Przesiewamy mąkę. Usypujemy kopiec, po środku robimy dziurę i wbijamy do niej jajka. Widelcem rozkłócamy żółtka i dobrze wyrabiamy ciasto. Do środka wlewamy nasz czarny barwnik i od tego momentu wyrabiamy ciasto rękami, aby wszystkie składniki dobrze się połączymy. Dedykujemy tej czynności około 5 minut.
W tym momencie ciasto jest już gotowe, ale zanim je rozciągniemy zostawiamy je do odpoczynku na godzinę przykryte folią spożywczą.
Po tym czasie rozciągamy ciasto na grubość 3 mm, które potem zwiniemy, aby uzyskać cylinder. Kroimy go na wiele plasterków o grubości około 7 mm. Rozkładamy makaron na płaskiej powierzchni i posypujemy go semoliną.
Sos:
Czosnek rumienimy na gorącej oliwie. Dodajemy rozmaryn, aby nadać oliwie aromatu, wrzucamy dobrze wyczyszczone mątwy. Podsmażamy je na żywym ogniu, dodajemy wino, dodajemy puszkę pomidorów MUTTI San Marzano i doprowadzamy do lekkiego obkurczenia. Makaron wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy al dente, przekładamy na patelnię z mątwami i łączymy w powstałym sosie. Przekładamy na talerze, dodajemy oliwę z oliwek extra vergine i dekorujemy garstką natki pietruszki.