W dużej misce mieszamy orzechy- wszystkie uprażone, obrane ze skóry i posiekane- zmielone figi, posiekane pomarańcze, wiśnie i przyprawy oraz mąkę. Dodajemy posiekaną czekoladę. W rondlu podgrzewamy 200 g cukru pudru z miodem i 15 ml wody. Gdy mikstura zacznie wrzeć zdejmujemy ją z ognia i dodajemy ją do mieszanki z owocami i czekoladą. Dokładnie mieszamy. Dno formy do pieczenia wykładamy papierem ryżowym, na którym wykładamy masę. Rękoma oprószonymi mąką formujemy dysk o wysokości 2 cm. Pieczemy przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni w termoobiegu. Po przestudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.
Czekoladowe panfrote
czas wykonania: 60 min
poziom trudniości: łatwy
Składniki
- 150 g mąki
- 150 g orzechów włoskich
- 150 g miodu akacjowego
- 150 g orzechów laskowych
- 150 g migdałów
- 100 g ciemnej czekolady
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 100 g kandyzowanych wiśni
- 100 g suszonych fig
- Szczypta cynamonu
- Szczypta pieprzu
- 1 goździk
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 1 cm świeżego imbiru, obranego i posiekanego
- 1 arkusz papieru ryżowego
- 220 g cukru pudru