CZEKOLADOWY FUDGE SZKOCKI BEZ MĄKI Z WHISKY ORAZ KAWĄ
PRZYGOTOWANIE
Mieszamy wanilię z cukrem wyrabiamy rękoma. Przekładamy na papier do pieczenia skrapiamy whisky i wkładamy do piekarnika na 30 st C na 30 min. Wyciągamy posypujemy kawą, mieszamy i odstawiamy.
Przygotowujemy fudge.
Blaszkę 20×20 wykładamy papierem do pieczenia, tak żeby papier wychodził na zewnątrz. W rondelku mieszamy cukier z masłem, syropem i śmietaną i gotujemy na małym ogniu, uważając bo będzie bąbelkować. Mieszamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Podnosimy temperaturę i zagotowujemy do osiągnięcia temperatury 116 st C. Zdejmujemy z ognia i chłodzimy ok 10 min. Dodajemy kakao, whisky i mocno mieszamy przez parę minut do połączenia się wszystkich składników. Mogą zacząć powstawać grudki. Masa powinna zacząć odklejać się od boków.
Przekładamy masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy 3 łyżkami cukru z whisky i wanilią, a wierzch oprószamy płatkami soli. Blaszkę wkładamy do lodówki i chłodzimy.
Kroimy w kosteczkę. Wyciągamy z foremki i posypujemy resztką cukru z whisky.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.