• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
CZEKOLADOWY FUDGE SZKOCKI BEZ MĄKI Z WHISKY ORAZ KAWĄ

CZEKOLADOWY FUDGE SZKOCKI BEZ MĄKI Z WHISKY ORAZ KAWĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 200 g cukier trzcinowy
  • 2 łyżki whisky
  • płatki soli

Fudge

  • 600 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki syropu kukurydzianego
  • 200 g śmietany 36%
  • 100 g kakao
  • 3 łyżki whisky
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

CZEKOLADOWY FUDGE SZKOCKI BEZ MĄKI Z WHISKY ORAZ KAWĄ

PRZYGOTOWANIE

Mieszamy wanilię z cukrem wyrabiamy rękoma. Przekładamy na papier do pieczenia skrapiamy whisky i wkładamy do piekarnika na 30 st C na 30 min. Wyciągamy posypujemy kawą, mieszamy i odstawiamy.

Przygotowujemy fudge.

Blaszkę 20×20 wykładamy papierem do pieczenia, tak żeby papier wychodził na zewnątrz. W rondelku mieszamy cukier z masłem, syropem i śmietaną i gotujemy na małym ogniu, uważając bo będzie bąbelkować. Mieszamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Podnosimy temperaturę i zagotowujemy do osiągnięcia temperatury 116 st C. Zdejmujemy z ognia i chłodzimy ok 10 min. Dodajemy kakao, whisky i mocno mieszamy przez parę minut do połączenia się wszystkich składników. Mogą zacząć powstawać grudki. Masa powinna zacząć odklejać się od boków.

Przekładamy masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy 3 łyżkami cukru z whisky i wanilią, a wierzch oprószamy płatkami soli. Blaszkę wkładamy do lodówki i chłodzimy.

Kroimy w kosteczkę. Wyciągamy z foremki i posypujemy resztką cukru z whisky.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra