CZERWONA FOCACCIA Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ
Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy drożdże w wodzie, łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy je w misce z wyjątkiem soli i kiedy masa już będzie gotowa, dopiero wtedy dodajemy sól. Formujemy kulę, wkładamy ją do naoliwionej miski oraz przykrywamy i zostawiamy do odpoczynku na 30 minut (kiedy macie piekarnik Whirlpool, dostępna jest w nim funkcja „WYRASTANIE”, wówczas zajmie nam to 10 minut).
Po odpowiednim czasie, natłuszczamy blachę do pieczenia i obsypujemy ją semoliną. Bierzemy nasze ciasto i rozciągamy ją na blasze. Na ciasto kładziemy oliwki, orzechy, smarujemy oliwą i ponownie przykrywamy folią i zostawiamy na 3 godziny (jeśli piekarnik Whirlpool – 1 godzina z funkcją WYRASTANIE). Po tym czasie pieczemy focaccię w 190°C przez 25 minut.
Kompozycja dania:
Kiedy focaccia po upieczeniu wystygnie, kroimy ją na połowę i dekorujemy plastrami mozzarelli, listkami bazylii, płatkami parmigiano i jeśli potrzeba – przyprawiamy pieprzem.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.