• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
CZERWONA FOCACCIA Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ

CZERWONA FOCACCIA Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Focaccia:

  • 600 g mąki 00
  • 350 g wody
  • 15 g soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g koncentratu pomidorowego doppio Mutti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • garść semoliny
  • 20 czarnych oliwek

Nadzienie:

  • 250 g sera mozarella
  • 10 listków bazylii
  • garść płatków sera parmigiano reggiano
  • sól, pieprz

CZERWONA FOCACCIA Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy drożdże w wodzie, łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy je w misce z wyjątkiem soli i kiedy masa już będzie gotowa, dopiero wtedy dodajemy sól. Formujemy kulę, wkładamy ją do naoliwionej miski oraz przykrywamy i zostawiamy do odpoczynku na 30 minut (kiedy macie piekarnik Whirlpool, dostępna jest w nim funkcja „WYRASTANIE”, wówczas zajmie nam to 10 minut).
Po odpowiednim czasie, natłuszczamy blachę do pieczenia i obsypujemy ją semoliną. Bierzemy nasze ciasto i rozciągamy ją na blasze. Na ciasto kładziemy oliwki, orzechy, smarujemy oliwą i ponownie przykrywamy folią i zostawiamy na 3 godziny (jeśli piekarnik Whirlpool – 1 godzina z funkcją WYRASTANIE). Po tym czasie pieczemy focaccię w 190°C przez 25 minut.

Kompozycja dania:

Kiedy focaccia po upieczeniu wystygnie, kroimy ją na połowę i dekorujemy plastrami mozzarelli, listkami bazylii, płatkami parmigiano i jeśli potrzeba  – przyprawiamy pieprzem.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra