• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
wloskie kluski gnocchi na talerzu

CZERWONE GNOCCHI Z RICOTTĄ I PECORINO ROMANO

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Gnocchi:

  • 1 kg ziemniaków mączystych
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • szczypta oregano

Krem:

  • 200 g sera ricotta
  • 80 g sera pecorino romano ChNP
  • czarny pieprz – świeżo mielony

CZERWONE GNOCCHI Z RICOTTĄ I PECORINO ROMANO

Sposób przygotowania:

Krem

Ser ricotta rozgniatamy widelcem w misce. Podczas kompozycji dania będziemy mogli dodać do niego trochę wody z gotowania, aby uzyskać kremową konsystencję.

Gnocchi

Gotujemy ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Kiedy będą gotowe,  odcedzamy i miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków kiedy są jeszcze ciepłe. Przekładamy ziemniaki na blat, z mąki usypujemy kopiec, w środku którego robimy otwór i wbijamy do niego jajko. Dodajemy szczyptę soli, oregano oraz koncentrat. Mieszamy bardzo delikatnie wszystkie składniki i włączamy stopniowo mąkę wyrabiając ciasto aż do otrzymania gładkiej, jednorodnej masy. Formujemy kulę. Bierzemy ciasto i formujemy w klasyczne dla gnocchi wałki.

Następnie kroimy gnocchi i odgniatamy charakterystyczny kształt widelcem. Gotujemy gnocchi we wrzącej wodzie, a kiedy wypłyną na powierzchnię, przekładamy je cedzakiem do miski. Mieszamy je z kremem ricotta, oprószamy serem Pecorino Romano i pieprzem.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra