CZERWONE GNOCCHI Z RICOTTĄ I PECORINO ROMANO
Sposób przygotowania:
Krem
Ser ricotta rozgniatamy widelcem w misce. Podczas kompozycji dania będziemy mogli dodać do niego trochę wody z gotowania, aby uzyskać kremową konsystencję.
Gnocchi
Gotujemy ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Kiedy będą gotowe, odcedzamy i miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków kiedy są jeszcze ciepłe. Przekładamy ziemniaki na blat, z mąki usypujemy kopiec, w środku którego robimy otwór i wbijamy do niego jajko. Dodajemy szczyptę soli, oregano oraz koncentrat. Mieszamy bardzo delikatnie wszystkie składniki i włączamy stopniowo mąkę wyrabiając ciasto aż do otrzymania gładkiej, jednorodnej masy. Formujemy kulę. Bierzemy ciasto i formujemy w klasyczne dla gnocchi wałki.
Następnie kroimy gnocchi i odgniatamy charakterystyczny kształt widelcem. Gotujemy gnocchi we wrzącej wodzie, a kiedy wypłyną na powierzchnię, przekładamy je cedzakiem do miski. Mieszamy je z kremem ricotta, oprószamy serem Pecorino Romano i pieprzem.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.