• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

CZERWONE TAGLIATELLE W SOSIE Z BOCZKU I SEREM ASIAGO

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Składniki na tagliatelle:

  • 500 g mąki typu 00
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Mutti
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli

Składniki na sos:

  • 150 g mrożonego groszku
  • ½ białej cebuli
  • 80 g dojrzewającego sera Asiago Stagionato
  • 80 g guanciale (policzka wieprzowego)
  • 30 g masła
  • 1 żółtko jaja
  • 250 g rosołu
  • odrobina mleka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania tagliatelle:

Przesiewamy mąkę. Przesypujemy do miski, w środek wbijamy żółtko i solimy. Widelcem roztrzepujemy żółtko przez kilka chwil. Tymczasem rozpuszczamy koncentrat pomidorowy Mutti w połowie szklanki lekko podgrzanej wody. Dodajemy go do mąki. Wyrabiamy dłońmi, zaczynając od środka, potem  już z resztą mąki, wyrabiamy 10 minut. Zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 30 minut. Ciasto wałkujemy i tniemy w paseczki.

Sposób przygotowania sos:

Siekamy cebulę i boczek, delikatnie smażymy je z masłem na patelni pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy cebula zbrązowieje, dodajemy mrożony groszek i wywar. Gotujemy aż do chwili, gdy groszek będzie miękki. Na patelni przygotowujemy sos jajeczny, mieszając razem (na zimno) 3 łyżki mleka, żółtko jaja, ser, pęczek posiekanego szczypiorku i obficie – pieprz mielony.

Gotujemy al dente przygotowane wcześniej tagliatelle. Odcedzamy makaron, wlewamy go do garnka i dobrze wymieszaj w sosie jajecznym.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra